година: 2012
локация: Варна, България
площ: 34 000м2

Конкурсен проект за облагородяване на крайбрежната алея в Морската градина – Варна. Проектът е отличен с първо място, както и със специалната награда на община Варна.

Kрайбрежна алея – Mорска градина – Bарна - Изглед

По протежението на крайбрежната алея е проектирана велоалея, изгледни площадки с мултифункционални кътове за отдих и дизайнерска паркова мебел.

Kрайбрежна алея – Mорска градина – Bарна - водна каскада

Съществуващата водна каскада се трансформира на няколко различни нива с кръгли отвори, в които падащата вода създава интересна гледка за минувачите. Специално са проектирани и изгледни площадки, от които посетителите могат да се любуват на красивата игра на водата.

Kрайбрежна алея – Mорска градина – Bарна - плажна зона

По протежението на крайбрежната алея са предвидени зони за лесен достъп до плажа, включващи кът за отдих, душове и изгледна площадка.

Kрайбрежна алея – Mорска градина – Bарна - балнеолечебен център

Идейното решение предлага изграждане на балнеолечебен център около минералния извор, познат за варненци като „Топлата вода“. Той включва горещ минерален басейн, такъв със студена вода и няколко хидромасажни вани около него, както и зона на темпериране, където минералната вода се смесва с морската.

Kрайбрежна алея – Mорска градина – Bарна - денрологичен проект

Съществуващата растителност е обогатена с нови декоративни видове.

Kрайбрежна алея – Mорска градина – Bарна - детайли

Предложено е решение за укрепване на ската, чрез подпорни стени, изградени от рециклирани, метални тръби. Разположената в тях каскадна растителност наподобява падаща вода.

Kрайбрежна алея – Mорска градина – Bарна - детайл на осветително тяло

Рециклираните тръби са използвани отново и за създаването на дизайнерска паркова мебел – лампи със соларен панел и LED осветление.